הסיפור של עודד במלחמת יום כיפור ימחיש לכם מהי שיטת אלכסנדר ואיך הוא הפך להיות מורה לשיטה?

שיטת אלכסנדר באה לידי ביטוי על ידי אלכסנדר עצמו
"במלחמת יום כיפור בשנת 1973, הייתי חמישה חודשים במילואים. המילואים היו מלאים מתח נפשי גדול ומאמץ פיזי אדיר. הגדוד שלי היה גדוד זחלמ"ים. רוב הזמן היינו מזרחית לקונייטרה, כלומר – בשטח סורי. היה גשם, שלג, ברד של פגזים, התקפות טנקים סורים מול זחלמ"ים וכל זה התחיל להשפיע על בריאותי. יום אחד הרגל התחילה לכאוב. חשבתי לעצמי: "נו, אז מה אם היא כואבת ונסחבת? הרי בעזרת כוח הרצון אפשר להתגבר, כי נפש האדם היא העיקר, הרגל תכאב ואני את שלי אעשה. אינני חושב שלחברים שלי, שהיו במחיצתי היה מאוד נעים בחברתי, אבל החיים התנהלו כסדרם.
יום אחד התלוויתי למשאית אספקה בדרך לא דרך, בקפיצות איומות, והרגל – אלוהים, כמה שהיא כאבה… אבל – דבקות במשימה, כוח הרצון מנצח וכמובן שנסענו. וכאב לי. כאשר חזרנו נדמה לי שכבר לא הייתי כל כך נורמלי. לאחר שבוע, היה ליל גשם נוראי. בחוץ עמדו כ – 6-7 משאיות עם תחמושת ואספקה והכרח היה לכסותם, ואכן כך עשיתי. אבל הרגל הנוראית לא נתנה מנוח ולמחרת הייתי אצל הרופא הגדודי שידע לקבוע מה קרה.
מפה לשם – פינו אותי בכוח הביתה. נכנעתי. כוח הרצון לא עמד כנגד הייסורים הגופניים. בבית התקלחתי, נכנסתי למיטה ולא יצאתי ממנה במשך חודש ימים. אפילו לשירותים לא הייתי מסוגל להגיע, ושום פיזיותרפיה לא עזרה. אחרי בדיקות ללא סוף, כשהתברר שיש לי פריצת דיסק חמורה – החליט הרופא המטפל למתוח אותי ולשים את חלק גופי העליון בגבס. זה באמת כאב. אבל הרוח חייבת לנצח. היא הלוחמת נגד כולם: נגד הכאבים, נגד הדיכאון, נגד קשיי הנשימה המלווים את הדיכאון. נדמה היה לי שלעולם לא אוכל ללכת יותר.אבל, כמובן, לאט לאט חזרתי לאיתני.
אחרי המלחמה נשאתי בתפקיד גזבר הקיבוץ במשך שלוש שנים ותפקדתי בסדר גמור ובלי כאבים. כשגמרתי את התפקיד, חזרתי לעבוד בענף ההודים. שם קיבלתי יום אחד משימה לנקות מנורות. כלומר – אני על הסולם, ידי למעלה והראש זרוק למעלה ולאחור… ולפתע – הרגל. שוב אותה רגל. אבל – אסור להישבר. הנפש מובילה. איך אראה בעיני עצמי ובעיני חברי אם אפסיק…
והכול חזר. כמו אז. חודש ימים שכיבה ושוב גבס, עם איום לניתוח. ושוב חזרתי לאיתני ושמחתי שמחה אמיתית, שהגב לא הכריע את הרוח ויכולתי לעבוד בכך עבודה. השאלה הנשאלת כאן היא: האם הגוף והנפש צריכים לחיות בהרמוניה? והרמוניה, ככלל ובנושא הגוף והנפש בפרט, מה היא? או אולי יש מקום למאבק בלתי מתפשר בין השניים? ויש מי שיכנה מאבק זה כמאבק בין כוח הרצון לבטלנות, בין יצר הרע לבין יצר הטוב.
ואז – נכנסו לתמונה גל – בני, ויערה – אשתי ודברו על לבי לנסות לקבל שיעורים בשיטת אלכסנדר. ואני – מה לי ולזה? מעולם לא התקרבתי לשום סוג של טיפול בלתי קונבנציונלי וגם לשום סוג מחשבה החורגת מהמקובל.
בסופו של דבר, נסעתי לשייקה – מורה לשיטת אלכסנדר. כששאל אותי למה באתי ומה אני מחפש, עניתי לו בכנות, שאין לי מושג. ושלאמיתו של דבר באתי בגלל שיערה וגל בקשו זאת ממני. שנתיים ימים לקחתי שיעורים פרטיים אצל שייקה. כשהוא ניסה לדבר על לבי שאצטרף לקורס למורים – דחיתי זאת מתוך ידיעה והרגשה ברורה שאיני בשל למשימה הזאת.
יום אחד, שאיננו קשור עם שום חוויה מוגדרת וברורה, החלטתי להצטרף לקורס. השנה הראשונה הייתה יוצאת מהכלל עבורי. גיליתי עולם חדש. עולם שבו אפשר לראות את האדם כשלמות. שיטה של עולם מלא דימויים, בהם משתמש שייקה. שיטה שהייתה כמוסיקה עבורי. חשתי שעולם של רגשות עולה בי. דרך הניסוי והתרגול של מציאת מקומם של הראש, הצוואר והגב בחלל, הרגשתי שהגוף והנפש אינם שני כוחות הלוחמים אחד בשני, כפי שנהגתי לחשוב, אלא שזורים הם זה בזה.
על שיטת אלכסנדר – בקיצור
שיטת אלכסנדר היא שיטה שיקומית המלמדת את האדם לראות את עצמו כשלמות. היא עוזרת לו לשפר את השימוש בגופו וכתוצאה מכך משתפר מצבו הבריאותי והתפקודי. מגוון הבעיות בהן עוסקת שיטת אלכסנדר כולל בעיות בריאותיות שהגורם ההתנהגותי בהן הוא בעל משקל, לדוגמא:
מחושים בגב – כאבים כרוניים; פריצת דיסק, עקמת; אוסטיאופורוזיס.
כאבי ראש – מיגרנות; חשיבה מאומצת.
כאבי גפיים – דלקת פרקים; קשיי הליכה; כאבי ברכיים; כאבי כתפיים.
בעיות נשימה – בעיות בהפקת קול; גמגום; אסטמה; לחץ; חרדה.
ליקויים בקואורדינציה – בעיות בשיווי משקל; פרקינסון ועוד.
שיקום – לאחר תאונות, ניתוחים או מחלות קשות.
שיקום נכים – (כתוצאה ממחלות, פגיעות מוחיות או תאונות): עזרה והדרכה בתפקוד היומיומי, מניעת נזקים משניים מהשימוש הלקוי בגוף הנובע מהנכות, ובמקרים מסוימים – שיפור משמעותי ביכולת התפקודית.
בעיות הקשורות במקצועות הדורשים רמה תפקודית גבוהה במיוחד:
נגינה, שירה, משחק, ריקוד, ספורט, עבודה מול מחשב. מקצועות המטילים על האדם עומס גדול היכול לפגוע בבריאותו – מה שנקרא "מחלות מקצועיות".
בעיות זקנה – בעיות שיווי משקל; כאבים כרוניים;
עזר בטיפול נפשי – קשיים בקשב וריכוז, קשיים בלמידה.
הלימוד הוא אינדיבידואלי, והמיומנות הנדרשת מהמורה מחייבת אותו להיות ער למצבו המיוחד של כל פרט, לעבוד לפי צרכיו ולא לפי נורמות קבועות מראש.
שיטת אלכסנדר ביסודה היא הוליסטית. מתייחסת ומטפלת בסיבה לבעיה ולא בסימפטום. היא מלמדת אנשים להיפטר מהתניות ומהרגלים מזיקים של תגובה למציאות, להיפטר ממתח מיותר בתנועה ובחשיבה, וכתוצאה מכך לפתור מגוון עצום של מצוקות פיזיות, נפשיות ומנטאליות.
להלן כמה משפטים מיצגים , שנאמרו ע"י אנשים שונים בהקשר לשיטת אלכסנדר:
– "אם תעבדו בשיטת אלכסנדר, היא תעבוד למענכם".
– "אינכם יכול לנצח – אז אל תנסו להיות צודקים".
– "שיטת אלכסנדר היא אמצעי חשוב לגילוי העצמיות של כל אחד מאתנו".
– "אין לך על מי לסמוך מלבד על עצמך".
– "שיטת אלכסנדר היא אמנות הנפילה למעלה".
– "לא תוכלו להשתנות ובו בזמן להישאר כמו שהייתם".
– "אחורה אינו קדימה; למטה אינו למעלה."
– "אם אינכם מצליחים בפעם הראשונה, אל תנסו שנית אותו דבר".
– "אלה החוזרים ואומרים: "כן, כן. אני מבין". – לרוב אינם מבינים."
– "אדם אינו נדרש ליחסי צוואר – ראש – גב תקינים, כדי לעבוד, לשחק וכדומה… אבל זה עוזר".
– "יכולתם של אנשים חסרי כל קואורדינציה לשרוד היא אחד מפלאי הטבע."
– "אנשים רבים מבלבלים כיום בין חוסר קואורדינציה ובין מקוריות"
– "כל זה רציני מכדי שיילקח ברצינות".
אתם מוזמנים להתנסות בשיטה, ניתן ליצור עמנו קשר בטלפון 04-6369144
בברכה,
יערה ועודד
שלום,
לקח לי זמן להגיב אבל,יותר טוב מבכלל לא.
אני מודה שאני עדיין בשלב של ניסיון להבין ובעיקר לחשוב על כל מה שיערה מדברת עליו בזמן השיעור וכל זה בצד ניסיון לחוות את המגע מחדש בנקודות שונות בגוף בימים שבין השיעורים.
סך הכל יותר טוב.
אז בהצלחה
האתר מסביר היטב קריא וברור במיוחד להדיוטות כמוני.
שלום יערה ועודד,
יופי של סיפור, כתוב בצורה אישית הפונה אל הגולש בתוספת הסבר קצר על הטכניקה – אהבתי…
אתי
תודה לך אתי
אנחנו באמת שמחים שהסיפור של עודד מצא חן בעיניך.
את, כמובן, מוזמנת להמשיך.
אנחנו מצידנו ניכנס לאתר שלכם בצורה יותר יסודית. כבר ראינו כמה וכמה מאמרים ורעיונות ובלי שום ספק נגיב בהתאם.
תודה לך
עודד ויערה
שלום,
אני, אחות שלומדת לתואר ראשון. אני כותבת עבודה על שיטת אלכסנדר ויש לי שאלה" האים יש מצבים בהם אסור להשתמש בשיטה?
בתודה מראש
לינה.
שלום לך לינה
תודה על שאלתך החשובה. מה שנכתוב כאן בתשובה זאת היא הבנתנו לאור הנסיון הרב שרכשנו במשך השנים. אבל, כמובן, שאין אנחנו יכולים להכיל את כל מה ששיטת אלכסנדר מציעה לבני האדם. מה שאנחנו יודעים זה ששיטת אלכסנדר מדברת אל החלק היותר גבוה בבן אדם, אל האינטליגנציה שאיתה הוא נולד. ומכיוון שזאת אינטליגנציה רחבה מאוד – אין לה גבולות ואנחנו (לדעתנו) לא יודעים ולא משיגים את כל אפשרויותיה.
הבעיה המרכזית היא שזה תלוי בבן אדם ובהרגליו הפיזיים, הרגשיים והמחשבתיים – עד כמה הוא מסכים לעבוד על עצמו, עד כמה הוא מוכן לפנות מקום ל"כיוונים" ששיטת אלכסנדר מציעה
וללכת איתם.
עד כמה שאנחנו יודעים – אין מצבים מוגדרים שאסור להשתמש בהם – אבל אם הבן אדם מסרב להיות בריא, או אינו מאמין שהוא יכול לעזור לעצמו, או אפילו מתנגד למחשבה הזאת –
כמובן שהיא לא תהיה יעילה בכלל.
צריך להבין שזה הבן אדם שמשתמש בשיטה לתועלתו ולא השיטה משתמשת בו. לכן הכל תלוי בו, בכוונותיו, בסבלנות ובנכונות שלו לקחת את האחריות לידיו.
דבר נוסף – שיטת אלכסנדר לא עוסקת במצבים. היא עוסקת בתהליכים, של הכרות הבן אדם את עצמו, את מחלתו או מחושיו, את הסיבות שגרמו לו להגיע למצבים האלה
ואז הוא יכול להשתמש ב"כיוונים של שיטת אלכסנדר כדי להגיע לאיכות חיים ולבריאות.
את, כמובן מוזמנת אלינו להתנסות על עצמך בשיטה ולחוות אותה כי רק ע"י מילים אי אפשר להבין הרבה.
אנחנו גרים באזור חדרה. הטלפון והמייל שלנו נמצאים בכל מקום בבלוג ואת מוזמנת להתקשר.
אבל אם את גרה במקום אחר – נוכל תמיד להפנות אותך למורים באזור מגוריך.
אם יש לך עוד שאלות, או אם לא ענינו לשביעות רצונך – את מוזמנת לשאול שוב ולהקשות עלינו. זה יכול להועיל להרבה מאוד אנשים
היי ברוכה
יערה ועודד בן אור
שלום,
האם יש לכם מקרה מעניין אשר הצגתם אותו בכנס או בפני אנשי מקצוע כמצגת?
שלום לך רוזיטה
תודה לך שנכנסת לבלוג שלנו. אנחנו מקווים שנהנית.
צר לנו לומר שאין לנו מצגת של מקרה. בד"כ אנשים שבאים אלינו אינם מעוניינים בצילומים. בוודאי לא בהתחלה, כשהם מרגישים לא טוב ויש להם כאבים.
בבחוג יש חלון שנקרא "סיפורי תלמידים מטופלים" את מוזמנת להיכנס לשם ולקרוא. סיפור אחד הוא על גבר צעיר שעבר שלושה ניתוחי גב וחשב שהוא הולך להיות נכה כל חייו, והיה מכור למשככי כאבים חזקים מאוד והיום הוא בריא ומתפקד היטב בחייו. הוא עצמו מאשר את הסיפור וגם יש תגובה שלו בבלוג.
הסיפור השני הוא על ילד, שכיום הוא כבר גבר צעיר, תסמונת דאון עם קווים אוטיסטים. ויש אישור של אמא שלו והיא גם כתבה מכתב המלצה שמופיע בבלוג.
בעוד פוסט אחד או שניים יופיע עוד סיפור מקרה של עבודה עם נער בעל צרכים מיוחדים.
וישנם הסרטים. יש עוד סרט אחד על עבודה עם ילדים אבל הוא מתעכב, כי הנושא מחכה לזמן המתאים.
זה הכי קרוב שאנחנו יכולים לעזור לך בנושא שאלתך.
אם יש לך עוד שאלות, הערות, טענות – את מוזמנת להעלות אותן כתגובה – ואנחנו נתייחס אליהם.
בברכה
יערה ועודד